Lista: Hur du planerar din nästa födelsedagsfest

En födelsedag är en viktigt del av våra liv då vi oftast firar med våra nära och kära. Som unga så brukar födelsedagskalasen vara en av lyckligaste ögonblicken för barnen på grund av presenter, tårta, mat och vänner. När vi blir äldre äldre så brukar för de flesta födelsedagsfester vara fortfarande en lyckligt ögonblick med god mat, vänner, familj och presenter. Men det är en del viktiga saker att tänka på när man planerar födelsedagsfest och i detta inlägg kommer vi gå igenom några av viktiga punkter.

Planera när födelsedagsfesten kommer vara

Som med det mesta så bör man också börja tillräckligt i förväg med planering av födelsedagsfesten. Det gör besluten mer flexiblare med många fler val. Den gör det möjligt hitta lokal och catering för födelsedagsfesten enklare i tid. Slutligen, med tillräckligt tid så blir det mindre stressigt för dig och andra som kommer hjälpa dig.

Välj rätt datum när du ska fira

En födelsedag sker självklart samma dag varje år men det är tyvärr inte möjligt alltid att fira exakt den dagen som födelsedagen är.
Kolla i kalender noga innan du bestämmer en datum för att se att det är en datum med högre chans att alla kommer som du planerar bjuda in.
Väljer du under en dag mellan söndag och torsdag så är det lägre chans att vänner, familj och kollegor kommer på födelsedagsfesten eftersom de behöver jobba nästa dag. Men det gäller inte bara när nästa dag är en vardag utan kan även gälla under helgdagar eftersom många väljer att resa någonstans eller vara med sin familj istället.

Välj en tid för födelsedagsfesten

Glöm inte att lägga med en tid för när födelsedagsfesten börjar. Det kan hända även att vissa väljer lägga med fram tills vilket tid födelsedagsfesten kommer pågå om det av någon anledning inte kan pågå längre (t.ex. restriktioner eller att ni hyrt lokalen X antal timmar).  Det är viktig att inkludera detta redan när du skickar inbjudan för att informera i förtid alla gäster om det och du kan påpeka det senare igen.

Plats var den ska vara

Likt datum så är plats en annan viktigt del när man planerar och kan påverka hur många som kommer.
Vissa har födelsedagsfest / födelsedagskalas hemma medans andra väljer att ha i en lokal.
Tänk på att desto längre bort den är från personer som ni bjuder in så kan det leda till att mindre väljer att komma.

Det kan vara också fint att skicka med instruktioner till alla hur de kan ta sig dit om det är längre bort från buss stationen/t-banan/motorvägen osv.

Antal personer du vill bjuda in

Bestäm hur många personer du vill bjuda in och vilken typ av människor det blir(t.ex. familj, vänner, kollegor från jobbet eller barn från dagiset om det är födelsedagskalas). Tänk på att plats av din födelsedag och antal personer går ihop och att det inte bör vara för många personer och för lite plats.

Skapa en lista med personer som du vill bjuda in

När du väl har svaret på de tidigare punkter från ovan så blir det enklare att veta vem du vill bjuda in då du har en siffra på hur många du vill bjuda in och var och när det blir.

Musik spellista som kommer spelas

Att ha musik på festen är en av de viktiga pelare i en underhållande fest. En rekommendation är självklart att spela musiken på Spotify. Det finns olika sätt man kan skapa spellistan på, här är tre av de:

  1. Skapa hela spellistan själv som bör vara tillräckligt långt att musiken inte spelas om och om igen
  2. Dela spellistan med alla inbjudna i förväg och låt alla lägga till deras favoritlåtar
  3. Hitta en passande spellista som du kan spela

Om du inte har redan Spotify Premium så är det bäst att köpa in det då ni slipper ha reklam som spelas upp mitt i födelsedagsfesten.

Vilken typ av mat du vill ha med på födelsedagsfesten / kalaset

En födelsedagsfest är oftast inte en riktigt födelsedagsfest utan mat och speciellt tårta.
Vissa väljer att laga mat själva och förbereda tårta medan många andra väljer att ta hjälp av en catering företag.
Födelsedagskalas brukar vara ute mer efter sallader, hamburgare och grill mat med tårta och kakor samtidigt som för äldre personer kan det vara mer passande med buffé, småbuffé, wraps och mingelmat. Ta hjälp du också av Fifis Catering.

Annan speciell utrustning för evenemanget

Om ni ska ha musik och så länge ni inte hyr en lokal för födelsedagsfesten som har redan högtalare så kommer ni behöva hyra de.
Vissa vill även ha projektorer eller skärmar vilket är annan speciell utrustning at hyra eller köpa in.

Prenumerera på vår nyhetsbrev och få PDF dokumentet

Få en kostnadsfri födelsedags catering offert

Passa på att fylla i alla uppgifter nedanför i formuläret om din kommande födelsedagsfest och vi på Fifis catering kommer ta fram en kostnadsfri offert för dig.

Skrivet av Alexander Persson från SthlmCatering.se